Figyelem

a blog kalapacs alatt :)
kapcsolat: littlecicu@yahoo.com

Friday 21 March 2008

Szárvángászana ( gyertya)



Ez a négy ütemből álló testtartás a legfotosabb ászanák közé tartozik. hatása az egész testre kiterjed s a szervezetre olyan jótékony hatással van, hogy minden embernek naponta töbször kellene gyakorolnia. A pránájámán kivül, ez az ászana a jóga ábécéje. Jelentése szanszkritül: száva - egész, anga - test, szárvángászána tehát az ' egész test ászanája'.


Kivitele a következő: hanyatt fekszünk, combjaink mellett kinyujtott karunkat, tenyérrel lefelé, a padlóhoz szoritjuk. Utána: nyujtott lábfejekkel egymáshoz szoritott lábunkat, vigyázva, hogy térdben be ne hajlitsuk, kb. 30 fokos szögben csipőből megemeljük és tiz másodpercig igy hagyjuk.
Most következik a tulajdonképpeni szárvángászana-póz.
A földön kinyujtott két karunkat behajlitjuk és tenyerünkel a csipő felett, a két vese tájékán megtámasztjuk törzsünket. Majd egész testünket még jobban hátranyomjuk, kiegyenesitjük, úgyhogy állunk erősen melkasunkra feszüljön. Ebben a helyzetben 20 mp.-ig maradunk, azután fokozatosan visszatérünk eredeti fekvő helyzetünkbe, ezúttal csak 10 mp.-ig maradva meg a kezdő négy fázisban.

No comments: