Figyelem

a blog kalapacs alatt :)
kapcsolat: littlecicu@yahoo.com

Friday 21 March 2008

Szirsászana(fejállás)


Ez a testtartás az ászanák harmadik legfontosabb változata. 'Szirsá' szanszkritul fejet jelent, más szóval tehát 'fej-állás'-nak nevezhetnénk.
Gyógyhatása: a belső elválasztású mirigyek edzését és regenerálását célozza, az egész idegrendszert és ennek központját, az agyat erősiti. Az agy minden idegtevékenység s a gondolkozás központja. Szükséges-e mondanunk, hogy az a testgyakorlat, amely a világ minden sportjánál jobban alkalmas arra, hogy ezt a szervet egészségben tartsa, megváltása és áldása kellene, hogy legyen az emberiségnek - necsak Keleten, de Nyugaton is? Minden embernek, aki nemcsak vegetálni akar, hanem betegségtől mentes, energiától, tettvágytól duzzadó, hosszú életet kiván, naponta több percet kellene szentelnie ennek az áldásos, ősi ászanának! A vérkeringésnek igen nagy szerepe van abban, hogy szerveiket épségben tartsa és betegségtől, elsatnyulástól megóvja. Minden tartós vérkeringési betegség bizonyos szerv működési zavarát vonja maga után- s igy szügségképpen beteggé teheti a többi szerveket is. Az agy sem kivétel az általános szabáy alól, pedig sok tekintetben igen előnytelen a helyzete. A végtagok és az altest kedvezőbb helyzetben vannak, mert a gravitáció ereje következtében könnzebb a vérellátásuk, az agy azonban, hogy saját magába kelő menziségben 'felszivattyúztassa' a vért, nagy munkát ró a szivre. A nehézedés ellenállását kell itt leküzdenie a véráramnak. Ha gyege, elzsirosodott vagy bármilyen oknál fogva tökéletlenül működik a sziv,- ha tehát az agy hiába sürgönyöz tápláló, bő vérmrnnziségek után, mert az idegek 'telefonidegszálai' betegek,- idegbaj vagy egyéb súlyos kór támadja meg a szervezetet.
Az idegrendzer betegségének legtöbbször az az oka, hogy az agy valamely részének vérellátása tökéletlen. A vérszegény emberek oxigénelégtelensége pedig a szervek működésbeli depressziójához, általános testi, szellemi fáradtsághoz vezet.

Gyakori terhesség és hosszú szoptatási idő a nőknél legtöbbször neuralgiát és idegkimerültséget okoz, alkatilag ideggyenge egyéneknél pedig hisztériát, neuraszténiát, melankóliát és egyéb mániákat... Az ilyen embereknek egyenesen egyenesen áldás a szirsászana.
A szirsászana csodálatos hatása nem is lesz olyan csodálatos, ha mechanikai hatása minden előnyét a föntiek figyelembevételével mérlegeljük. Olyan gyermekesen egyszerű az egész gyakorlat,- csak fejre kell állni, amint az ábra mutatja.

No comments: