Figyelem

a blog kalapacs alatt :)
kapcsolat: littlecicu@yahoo.com

Thursday 6 March 2008

Gyogynovenyek:az idegrendszer betegsegei

Idegnyugtato,idegcsillapito novenyi gyogyszerek hasznalata igen elterjedt.E celra a macskagyoker(valeriana officinalis), a gyongyajak(leonurus cardiaca es l.quinquelobatus) foldfeletti reszeibol, a komlo(humulus lupulus) termos viragzataibol nyert kivonatok az ismertebbek. A hatas csak lassan lep fel, ehhez legalabb egy hetre van szukseg, de a keszitmenyek elonye, hogy karos mellekhatasok nelkul hosszu ideig szedhetok es hozzajarulnak az alvas rendezesehez is.
Az idegrendszer fokozott ingerlekenysegehez tartozo faradekonysag,"szerverzesek", a neurasztenia kezelesere a fenti nyugtato drogok mellett jo szolgalatot tesznek az olyan gyogyszerek,melyek az anyarozs(claviceps purpurea) es a nadragulya(atropa belladona) kivonatait tartalmazzak, ezeket a gyogyszeripar allitja elo. Jo hatasuk lehet a pajzsmirigy fokozott mukodesevel jaro allapotok, peldaul a Basedow-kor kezeleseben.
A Parkinson-korban az orvosok a nadragulya(atropa belladonna) gyokereinek osszalkaloid kivonataval ernek el eredmenyt.
A kozponti idegrendszert izgato, un.analeptikus gyogyszerek soraba tartozik az idegenfoldi lobelia inflata foalkaloidja a lobelin, mely a vitalis kozpontokat izgatja. Hasonlo hatassal rendelkezik az aranyeso( laburnum anagyroides) magvaibol eloallithato citizin nevu alkaloid. Mindket alkaloidbol nyert keszitmenyeket fenyegeto legzesbenulas megelozesere hasznalnak ujszulotteknel,mergezetteknel.